Första boken i klassikerutmaningen är utläst

11 Feb

klasutmaningWow, Anna Karenina alltså. Tung på två sätt. Fysisk tyngd 900 g, psykisk tyngd tanken om att den aldrig ska ta slut.  Jag har kånkat på Anna fram och tillbaka till jobbet, träningen och föräldrarna sedan 2 januari. Jag har största delen av tiden haft ryggsäck för att boken tagit upp så mycket plats. Igår blev jag äntligen klar, jag hetsläste de sista 200 sidorna för att jag blivit så sugen på massa andra böcker som lyckats flytta hem till mig.

Anna Karenina är inte som något annat jag läst, den började hyffsat bra och inledningsmeningen är ju en av de mest citerade.
”Alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis.” Det är den meningen man måste ha med sig under hela läsningen, för det är bokens handling. Anna Karenina tar inte speciellt mycket plats i historien och jag har funderat både en och två gånger på titeln. Boken är ju närmast en släkthistoria och karaktären som tar upp det mesta av mina tankar är Konstantin Levin snarare än Anna Karenina även om hennes olycka är påtaglig genom hela boken. Tolstoj har oerhört många karaktärer som han följer i boken, det ger ett djup eftersom att man får olika vinklar beroende på vem som möter vem i boken. Samtidigt är det till en början krångligt att hålla reda på alla namn, de flesta karaktärer tilltals med flera olika namn beroende på relationen som finns mellan den karaktärern och karaktären vars historia vi följer.  Boken har som tur är en lista över de viktigaste karaktärerna och deras olika namn i inledningen, den var till stor hjälp i början av min läsning men sen lär man sig.

anna-kareninaAnna Karenina är en släkthistoria om tre familjer vars historia binds samman. De befinner sig i samhällets övre skickt och lever ganska gott. Men sakt men säkert går det utför för två av familjerna medan de tredje snarare blir lyckligare och mer tillfreds med sin ställning.  Sociteten och det rykte man har i dessa kretser betyder mycket för samtliga karaktärer och Anna är den som efter att ha lämnat sin man Aleksej blir en utböling i dessa sammanhang. Hon försöker förgäves få tillbaka sitt anseende, men lyckas aldrig. Hennes kärlek till Vronskij är till en början tillräcklig för att hon ska må bra men ju mer ensam hon blir i sällskapslivet desto större blir hennes sorg.  Konstantin Levin som är den karaktär jag tycker bäst om genom hela boken är en grubblare, och trots att han tillslut blir lycklig fortsätter han att grubbla över sig själv, sin tro och sin kärlek till Kitty.

Trots att boken har en intressant grundhistoria ger den inte mersmak, den är pratig och omständig och kunde definitivt ha varit ett par hundra sidor kortare. Trots detta är jag glad att jag läst boken, nu kan jag pricka av den och ha en åsikt om den. Nu ska jag bara se den nya filmen med Kiera Knightley som Anna, det ska bli spännande att se vad de lyckas göra med historien, jag gissar på att filmen är mer spännande än boken trots att jag läst nyöversättning som åtminstone hjälper historien något.

Annonser

4 svar to “Första boken i klassikerutmaningen är utläst”

 1. Lena 2013/02/12 den 08:42 #

  Bara vill läsa denna bok något gång!

  • poplitt 2013/02/13 den 08:27 #

   Det tycker jag att du ska göra, men se till att ge den tid. Man får inte vara stressad. Och läs nyöversättningen 🙂

 2. Moa 2013/02/12 den 09:47 #

  Det tog mig nästan ett år att läsa anna karenina (men då var den iof borttappad under flera månader), och jag fick verkligen kämpa varje sida. Det fanns ju delar som var brilljanta, men herre vad långsam den var ibland! Filmen tycker jag var väldigt vackert gjord, men även den något seg… Hoppas du gillar den!

  • poplitt 2013/02/13 den 08:36 #

   Håller fullständigt med dig, vissa delar var briljanta men mest av allt var det en kamp. Jag hoppas verkligen att filmen tilltalar mig mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Boktycke

En blogg av en aspirerande författare

Vänd blad

Böcker i allmänhet, ungdomsböcker i synnerhet

Il sogno d'Italia

Att WWOOF:a - drömmen om Italien!

Den döda zonen

Författarblogg och bokblogg av Martin Falkman - författare till Tunneln i slutet av ljuset och Mördarens väg.

Bokdivisionen

- böcker, läsning och min bokläsning

Adlibris

– En blogg för bokälskare –

Books ABC

Att läsa är att leva - en bokblogg med böcker från A till Ö

Bokbiten

Jag och mina böcker

born a champion

Från flubb till former! min resa från 133 kg till 79 kg.

Bibliotekskort

Två vänner, ett intresse - att se Sverige genom dess bibliotek

Petra Hyberg

All beautyful, creative things

Lingolitt

Lingvistik + litteratur = sant

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: