Det bästa jag läste 2012 – del II

9 Jan

Då fortsätter vi den fantastiska kavalkaden av det bästa jag läste 2012.

torkaaldrig Torka aldrig tårar utan handskar: 1. Kärleken av Jonas Gardell

Även jag hyllar denna bok. Förstår inte varför jag väntade med att läsa den. Såg tv-serien först trots att jag hade den i min Letto tidigt i höstas.  En bok som berättar en historia som för mig varit okänd – bortsett från de aids-dokumentärer jag lyssnat på i P3 dokumentär världen och P1. (Riktigt bra lyssning!)
Torka aldrig tårar var mitt första möte med Jonas Gardells prosa, den flyter vackert och jag älskar hur han så otvunget snärjer in religionen i sin text. Mersmak? Absolut.

”.. och han skall torka varje tår från deras ögon, och döden skall inte finnas mer; inte heller skall sorg eller skrik eller smärta finnas mer. Det som en gång var är bort..” (Torka aldrig tårar utan handskar: 1. Kärlek s. 116) – hämtat ur Uppenbarelseboken 21:4

freedomFreedom av Jonathan Franzen

Freedom var en av mina utmaningböcker under året, jag fick den i julklapp och hade tidigare aldrig läst något av Franzen eller ens hört något om boken ifråga.  Jag fick mig en glad överraskning, för jag tyckte boken var oerhört underhållande och han har ett speciellt sätt att skriva med humor om ångest och depression. Karaktärerna känns verkliga och lever vidare hos mig även efter att jag läst sista sidan.

” ‘You were working in a soup kitchen. Your dad took me down to see you there.’
‘Right, my resumé-building years. I had about seventeen extra-curricula activites. I was like Mother Teresa on speed.’ ”

mississippi Mississippi av Hillary Jordan

En kollega till mig stack förhandsexemplaret av boken i handen på mig – han bad mig läsa den till romanutskickt vi skulle göra. Boken tog mig med storm och jag hade svårt att lägga den ifrån mig. Boken har flera berättarröster som ger den ett djup och flera intressanta vinklar till historien. Laura är en av huvudpersonerna i boken men det är inte hon som intressserar mig mest, utan det är veteranen Ronsel som fångar mig. Han kommer hem från kriget där han behandlats som vilken soldat som helst, men åter i den amerikanska södern möter han rasmotsättningar.

”Jag kan inte säga om jag verkligen var kär i Henry då, jag var så tacksam mot honom att det överskuggade allt annat. Han var min räddare från livet i marginalen, från medlidandet, föraktet och den syrliga vänlighet som är gamla ungmörs lott”  (Mississippi  s. 30-31)

äventyr

De tre musketörerna del I och II av Alexandre Dumas d.ä.

Jag läste den här främst för att jag lyckats få biljetter till uppsättning på Stadsteatern. Både böckerna och teateruppsättningen visade sig vara ett fantastiskt äventyr olikt något annat jag läst och sett. Karaktärerna är förvisso lättstötta och ytliga men de är underhållande och jag upplever kvinnorna i historien som handlingskraftiga. Det är synd att böckerna inte blivit uppdaterade språkligt för det är något träiga.

”Ludvig XIV (14:e) fördunklade alla mindre planeter i sin klara glans, men hans far var en sol med fläckar..” (De tre musketörerna del II s.25)

presidentens hustruPresidentens hustru av Curtis Sittenfeld

Presidentens hustru var en av böckerna i min hyllvärmarutmaning, såhär i efterhand förstår jag inte varför den fått stå där så länge.  Den fiktiva historien om Laura Bush snärjer mig snabbt jag gillar verkligen Charlie Blackwell trots att han ska representera George W. Bush (Jag är inget fan av honom!).  En tänkvärd bok som stannat kvar hos mig, jag gillar att identifiera mig med Alice Lindgren.

”Vad du än är, var en bra sådan”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Boktycke

En blogg av en aspirerande författare

Vänd blad

Böcker i allmänhet, ungdomsböcker i synnerhet

Il sogno d'Italia

Att WWOOF:a - drömmen om Italien!

Den döda zonen

Författarblogg och bokblogg av Martin Falkman - författare till Tunneln i slutet av ljuset och Mördarens väg.

Bokdivisionen

- böcker, läsning och min bokläsning

Adlibris

– En blogg för bokälskare –

Books ABC

Att läsa är att leva - en bokblogg med böcker från A till Ö

Bokbiten

Jag och mina böcker

born a champion

Från flubb till former! min resa från 133 kg till 79 kg.

Bibliotekskort

Två vänner, ett intresse - att se Sverige genom dess bibliotek

Petra Hyberg

All beautyful, creative things

Lingolitt

Lingvistik + litteratur = sant

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: