Att läsa för att skriva för att läsa

24 Jun

Nappade på Bookeds erbjudande om att få hem tidningen Skriva. Köpte första och andra numret när den började ges ut och jag gillade den redan då. Men eftersom jag inte skriver allt för mycket själv har det inte blivit någon prenumeration. Jag gillar konceptet, en tidning om skrivande, processen från att komma på den fantastiska historien till att faktiskt få den utgiven och läst.

Även deras lilla bloggskola har varit intressant. Nr 5 som precis kommit ut behandlar ämnet om hur man tjänar pengar på sin blogg. Flera olika annonssätt beskrivs med förklaringar och tips på vilket som kan passa din blogg bäst beroende på inriktning och läsarantal, samt självklart hur mycket kosing du vill håva in.

Mest uppskattar jag att läsa om de redan utgivna författarnas skrivprocesser, kanske för att jag är nyfiken på hur de egentligen gör. Hur disciplinerade eller odisciplenared är de? Man lär sig även en hel del om läsandet och framförallt analyserandet. Artikeln 5 steg till en fängslande intrig är inte nödvändigtvis bara en hjälp för författaren, som läsare kan man lära sig både ett och annat. Att bryta ner en text i mindre delare, att se vilket perspektiv som används, vilken eller vilka tider texten utspelar sig i, du kanske även kan bli en bättre deckareläsare, du kan se vilka villospåren är och lösa mysteriet i en pusseldeckare redan innan sista sidan?

Det som verkligen ger tidningen mervärde är tävlingen som finns med i varje nummer där läsarna har möjlighet att skriva en novell på ett givet ämne. Just det här numrets novell tyckte jag var fantastisk. ”Låt mig vara kvar här” berättar en historia om ett hyreshus och dess invånare (känns det igen, Igelkottens elegans) men på ett mycket enklare och mindre djupt filosofiskt sätt.  6 personer får chansen att berätta en liten del av sin uppfattning av några få korta minuter på det lilla utrymme som ges i tidingen. Jag önskar att novellen varit längre för jag vill ha mer . Juryn som valt ut vinnare nämner det som ”en rolig och annorlunda berättad novell”. Jag antar att det är sätt att berätta den på som är roligt för själva berättelsen gör mig sorgsen i vissa partier, jag vill bara gå över till Kerstin, hjälpa henne, dricka en kopp te och ta en promenad.  Den här novellen skulle kunna bli en hel roman.

Bara för att få läsa fler noveller lär jag köpa tidningen Skriva, även om bloggtipsen och skrivtipsen är intressanta så är det novellerna jag vill läsa mer av.  Det är också tur att de som skriver i tidningen själv är duktiga skribenter/författare för texterna är väl genomarbetade och jag upptäcker inga korrfel som stör mig i mitt läsande. En väl genomarbetad tidning om skrivande är en bra hjälp för den aspirerande författaren.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Boktycke

En blogg av en aspirerande författare

Vänd blad

Böcker i allmänhet, ungdomsböcker i synnerhet

Il sogno d'Italia

Att WWOOF:a - drömmen om Italien!

Den döda zonen

Författarblogg och bokblogg av Martin Falkman - författare till Tunneln i slutet av ljuset och Mördarens väg.

Bokdivisionen

- böcker, läsning och min bokläsning

Adlibris

– En blogg för bokälskare –

Books ABC

Att läsa är att leva - en bokblogg med böcker från A till Ö

Bokbiten

Jag och mina böcker

born a champion

Från flubb till former! min resa från 133 kg till 79 kg.

Bibliotekskort

Två vänner, ett intresse - att se Sverige genom dess bibliotek

Petra Hyberg

All beautyful, creative things

Lingolitt

Lingvistik + litteratur = sant

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: